
Szárazság - megoldások
A víz (pontosabban a szárazság) határozta meg ezt a hetet (megint). Azóta, hogy ez az intenzív nyár elkezdődött, nagyon küzdünk azzal, hogy elegendő vizet biztosítsunk a növényeinknek. Van némi remény a láthatáron, amiről a következő hírlevelekben majd bővebben is beszámolunk – egyelőre annyit mondhatunk, hogy sikerült áthidalnunk a problémát.
Hosszú távon két alapvető módon lehet megközelíteni az aszály és a klímaváltozás kérdését:
-
A növényzet – különösen a fák és cserjék – jelentős mértékű növelése Európa-szerte.
-
A víz lefolyásának lassítása és annak tárolása.
Bár minden gazda és kertész könnyen hozzájárulhat az első célhoz, az újraerdősítéshez, nemzeti és nemzetközi stratégiák nélkül az egyéni törekvéseinek hatása korlátozottak lehetnek. Ugyanakkor helyi (és nemzeti) szinten sokkal többet tehetünk azért, hogy lelassítsuk a víz folyását a területeinken, és megtartsuk azt a csapadékot, ami ránk hull, vagy ami elfolyik a talajon keresztül.
Az egyik legjobb módja a víz tárolásának a talaj vízáteresztő képességének javítása – vagyis a talaj „szivacsosabbá” tétele (a „Soil Food Web” is említi a „talajszivacs” fogalmát). Ezt el lehet érni azzal, ha a talajt mindig legyen letakarva – lehetőleg élő növényzettel és gyökérzettel, de ha ez nem lehetséges, akkor legalább mulccsal –, valamint úgy, hogy növeljük a szervesanyag-tartalmát, különösen a humusztartalmat, ezáltal ténylegesen növelve a talaj szivacsosságát.
Örömmel látjuk Barnabás szakdolgozatának eredményeiben, hogy sok talajtani paraméter alapján a Zsámboki Biokert jól teljesít. A takarónövények termesztése, az érett komposzt talajba juttatása, a vetésforgó alkalmazása (és a minimális talajművelés) mind hozzájárulnak ehhez.
Köszönjük Barnabásnak, hogy megosztotta velünk tanulmányának összefoglalóját (és gratulálunk neki!). A mezőgazdaság forradalmi átalakulása sok százezer apró változtatással fog megvalósulni – országszerte és világszerte. Az igazi átalakulás akkor történik meg, amikor ezek a változások mindenhol elterjednek.