
Jún
29
2025
11:13
Jún
29
2025
11:13
Édeskömény receptek
Négyféle egyszerű édeskömény receptet ajánlunk figyelmetekbe, reméljük, valamelyik elnyeri tetszésetek! Jó étvágyat!
1. Sült édeskömény
- A negyedelt gumókat olívaolajjal, sóval és borssal forgassuk alaposan össze.
- Terítsük sütőpapírral bélelt tepsire, süssük kb. 200 °C-on 25–30 percig, amíg megpuhul és karamellizálódik.
- Megszórhatjuk reszelt parmezánnal illetve facsarhatunk rá egy kis citromlevet.
2. Grillezett édeskömény
- Előfőzzük vagy pároljuk a gumókat kb. 10 percig, majd lecsöpögtetjük és lehűtjük.
- Vágjuk cikkelyekre, megkenjük olajjal, közepesen magas hőfokon grillezzük (sütő grill funckiója is tökéletesen megfelel erre) 10–15 percig.
- Frissen facsart citrom- vagy narancslével tálaljuk.
3. Párolt édeskömény
- A gumót vékony szeletekre vágjuk, kevés fokhagymával és hagymával megpirítjuk.
- Felöntjük kb. ½ csésze alaplével, lefedve alacsony hőfokon pároljuk, amíg megpuhul (5–10 perc).
- Lefedés nélkül a levet kissé beforraljuk, majd ecettel, sóval, borssal ízesítjük.
4. Tejben sült édeskömény (hagyományos olasz recept)
- Ez a gazdag étel Alessandra Zecchini firenzei receptje alapján készül:
- Az édesköményt tejben lassú tűzön puhára főzzük (kb. 30 perc).
- Rétegezzük (lehetőleg lasagnelapokkal), öntsük le egy fehér szósszal (a főzőtejből vajjal, liszttel és szerecsendióval készült besamel) és szórjunk rá parmezánt.
- Süssük 180 °C-on kb. 30 percig, amíg buborékos és aranybarna nem lesz.