A petrezselyemzöld (más néven petrezselyemlevél vagy egyszerűen zöldpetrezselyem) a petrezselyem növény (Petroselinum crispum) ehető, zöld levele, amelyet fűszernövényként használunk. Magyar konyhában nagyon elterjedt és alapvető hozzávaló – nemcsak ízesít, hanem díszít is.
Petrezselyemzöld – Jellemzők
Fajták:
Sima levelű (olasz típusú): erőteljesebb íz, kevésbé dekoratív
Göndör levelű: mutatósabb, kicsit enyhébb ízű
Íz:
Friss, enyhén borsos, zöld ízű
Nyersen a legaromásabb
️ Felhasználás a konyhában
Nyersen:
Levesek tálalásakor (zöldségleves, húsleves)
Salátákhoz, hideg előételekhez
Túrós, tojásos ételekhez
Szendvicsek, hidegtálak díszítéseként
Főzve:
Főzelékekbe, például zöldborsófőzelék
Rántásokhoz, mártásokhoz
Zöldfűszeres krémekbe (pl. vajba, túróba keverve)
Tipp: Ne főzd sokáig – a végén add az ételhez, hogy megőrizze ízét és tápanyagait.
Egészségügyi előnyei
Gazdag C-vitaminban, A- és K-vitaminban
Vas- és kalciumforrás
Vértisztító, emésztést segítő, gyulladáscsökkentő hatású
Friss leheletet biztosít (rágcsálva semlegesíti a fokhagyma szagát)
???? Tárolás
Hűtőben nedves papírtörlőbe tekerve vagy vízbe állítva, lefedve napokig friss marad
Le is fagyasztható – aprítva, jégkockatartóban, kevés vízzel vagy olajjal
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.