A materiális körforgás is a zöldségtermesztési rendszerünk gerincét képezi. A tápanyagok körforgása a vetésforgón, a vetőmaggyűjtésen, a vízgazdálkodáson és a tápanyagciklusokon keresztül történik (állataink növényi hulladékkal való etetése, valamint a hetente kétszer szállított istállótrágya komposztálása). Mindig is gyakoroltuk a komposztálást, de most tettünk egy nagy lépést előre, hogy a komposztot alaposabban átforgassuk, ami reményeink szerint jobb minőségű komposztot és kevesebb gyommagot eredményez a komposztban. A komposztáló projektunkről bővebben fogunk még írni a következő hetekben.
Emese már régóta kovászos kenyeret süt magának és családjának, és megosztotta velünk a tudását. A csapat nagyon belelkesült a kovászos kenyérkészítés művészetének elsajátításában és újratanulásában. Amíg Matthew kint tanul és kísérletezik a komposzt legjobb módszereivel, addig Kata ugyanezt teszi a konyhában a kovásszal kísérletezve. Kiderült, hogy ez a két folyamat nem is kapcsolódhatna jobban egymáshoz - mindkettőnek szüksége van a víz, a levegő, a tűz és a föld tökéletes egyensúlyára, emellet a környezetből származó baktériumokat és gombákat is bevonja az elengedhetetlen erjedési folyamatokba. Milyen csodálatos utazás ez mindannyiunk számára a gazdaságban!
Comments