top of page
  • Matthew & Kata

Az étrendről

Nemzetközi szinten egyre több kutatás foglalkozik a növényi alapú étrend egészségügyi és környezeti előnyeivel. Dr. Tim Spector világszerte elismert orvos és kutató, aki határozottan támogatja a heti 30-féle növény fogyasztását. Soknak hangzik?

Nos, első látásra az is, amíg rá nem jövünk, hogy a gyógynövények, a gyógyteák, a diófélék, a magvak és a hüvelyesek (bab), a kenyér (búza stb.), a tésztafélék is beleszámítanak ebbe. Ami ebből a legfontosabb, hogy minél a sokszínűbb és/vagy a minél szélesebb körben válasszunk a különböző növényi táplálékforrásokból. Érdemes előnyben részesíteni a növényi táplálékokat az étrendünk középpontjába, és eköré tervezzük meg a hús-, hal- és tejtermék fogyasztását. De ne feledkezzünk meg a minőségről, nagyon nem mindegy, hogy milyen forrásból és honnan szerezzük be az alapanyagokat. A legjobb választás Spector (és szerintünk is) a minősített bio, minimálisan feldolgozott termékek sokasága. Itt most nem a vegán vagy vegetáriánus étrendről beszélünk (bár, ha jól vannak megtervezve ezek az étrendek, akkor ezek is jók lehetnek), hanem egyszerűen kezdjük az étrendet a zöldségekkel, gyümölcsökkel és más egyéb növényi táplálékokkal, és eköre adjuk hozzá, amit szeretünk és fontosnak tartunk. Az ökológiai minőség azért fontos itt, mert az élő, mikrobiális aktivitással rendelkező talajok elősegítik a növényekben a nagyobb mennyiségű polifenolok termelődését - ezek azok a vegyületek, amelyek legfőképpen a növényekben találhatóak, és segítik immunrendszerünk működését. Ezek nélkülözhetetlen táplálékforrások (a különböző rostokkal együtt), amelyek táplálják a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusokat. Az élő talajok nem mellesleg megvédik talajunkat az eróziótól, tisztán tartják a vízfolyásainkat és csökkentik a légkörbe kerülő CO2-kibocsátást.

Ha többet szeretnének megtudni, ajánljuk, ezt a podcastot (angol nyelven) arról, hogyan fogyasszunk 30-féle növényt hetente.


Forrás: saját fotó

65 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page