A héten a legtöbb dobozba tettünk vegyes reszelt zöldséget, ami nemcsak sokszínű, de sokféleképpen fel is használható.
Nyersen, salátának, tökmag vagy olivaolajjal, almaecettel vagy citromlével, pici sóval meghintve
Wokban készítve üvegtésztával, vagy rizzsel, szójaszósszal, édes chili szósszal.
Téli zöldség rizottónak
Téli zöldség Rizottó
1 csomag vegyes reszelt zöldség
4 gerezd fokhagyma
2 közepes lila vagy vöröshagyma
30 dkg rizottó rizs vagy bármilyen rizs
10 dkg füstölt szalonna vagy füstölt tofu
2 dl tejszín
1 ek ételízesítő (házi verzió a legjobb)
2 dl víz
Só, bors ízlés szerint
Kecskesajt, salimix, pirított magok a díszítéshez
1.A füstölt árut kis kockákra vágjuk és egy pici olajon ropogósra sütjük. Félretesszük.
2. A hagymát egy nagy wokban vagy serpenyőben olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a vegyes zöldségeket és megpirítjuk
3. Hozzáadjuk a rizst is és picit áthevítjük. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel és annyi vizet teszünk bele, amennyi ellepi. Lefedve kis vagy közepes lángon pároljuk percenként megkeverjük.
4. Belezúzzuk a fokhagymákat, majd addig pároljuk fedő alatt, amíg a rizs átpuhul. A vizet apránként pótoljuk, de vigyázzunk, ne maradjon a végén sok alatta.
5. Ha a rizs puha, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a füstölt szalonnát vagy tofut és alaposan elkeverjük. Visszatesszük rá a fedőt, majd 2-3 perc alatt összeforraljuk fedő alatt. Tartsuk kis lángon, nehogy leégjen. Ha kész, vegyük le a tűzről, és tartsuk lefedve legalább 5 percig, de ha fél órát áll, még jobb.
6. Kecskesajttal, salimixxel díszítve tálaljuk.