A mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris, var. cicla), más néven leveli répa vagy leveles cékla, egy leveles zöldség, amelyet a spenóthoz hasonlóan lehet felhasználni, de vastag, színes levélnyele is ehető. Széles körben termesztik és fogyasztják egész Európában, különösen mediterrán konyhákban.
Mángold – Jellemzők
Megjelenés:
Nagy, sötétzöld levelek
Vastag levélnyél, amely lehet fehér, sárga, rózsaszín, piros – ezek a szivárványmángold (rainbow chard) változatok
Kicsit hasonlít a spenótra, de masszívabb
Íz:
A levelek enyhén földesek, a szárak kissé édesek és ropogósak
Főzés után lágyabb és semlegesebb ízű lesz
️ Felhasználás a konyhában
Rész Felhasználás
Levelek Párolva, főzelékben, levesekben, rakott ételekben
Szárak Külön főzve vagy párolva, akár sütve is
Népszerű módok:
Spenótpótlóként tésztákhoz, omlettekbe, főzelékhez
Lasagnéba vagy rakott ételekbe
Töltve (pl. levélbe töltött rizs vagy hús)
Levesbe, pl. mediterrán zöldséglevesbe
Egészségügyi előnyei
Gazdag A-, C- és K-vitaminban
Jó vas, magnézium, kálium és antioxidáns forrás
Rostban gazdag, segíti az emésztést
Alacsony kalóriatartalmú
???? Tárolás
Hűtőben tárolva 2–3 napig friss marad
A szárakat és leveleket külön is lehet főzni
Mosás után érdemes nedves konyharuhába csomagolni
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.