A vörös cékla (latinul Beta vulgaris subsp. vulgaris, közismert nevén cékla) egy gyökérzöldség, amelyet elsősorban gumójáért, de esetenként leveleiért is fogyasztanak. Rendkívül tápláló, színes, és sokoldalúan felhasználható a konyhában, valamint gyógyhatású szerként is régóta ismert.
Vörös cékla – Általános jellemzők
Szín: Mélybordó vagy sötétvörös – a benne lévő betalain nevű pigmenttől
Állag: Nyersen ropogós, főzve vagy sütve puha
Íz: Édeskés, földes aromával
Formája: Gömbölyded vagy kissé lapított gyökérgumó
???? Felhasználása
???? Friss fogyasztás:
Reszelve salátákban (pl. almával, répával)
Szeletelve citromlével, ecettel ízesítve
Főtt/sült formában:
Főtt céklasaláta – ecetes, tormás változatban is
Sütve tepsiben – olívaolajjal, sóval, fűszerekkel
Levesként – pl. borscs, a híres orosz-lengyel céklaleves
Italokhoz:
Turmixokhoz, gyümölcslevekhez – répával, almával kombinálva
Céklalé – tisztító, vérképző hatású
Sütéshez:
Süteményekbe (pl. céklás brownie) – természetes színező és nedvességforrás
Egészségügyi előnyei
Gazdag vasban, folsavban, káliumban, rostban és antioxidánsokban
Vértisztító, vérképző hatású
Jótékony a vérnyomásra – nitrát tartalma értágító hatású
Máj- és epefunkciókat támogató
Immunerősítő C-vitamin tartalmán keresztül
???? Tárolás
Hűvös, száraz, sötét helyen hetekig eláll
Megfőzve, meghámozva hűtőben 3–5 napig friss marad
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.