A vajfej saláta (Lactuca sativa var. capitata), más néven vajas saláta vagy régi nevén fejes saláta, egy lágy, gömbölyű fejű salátafajta, amely a magyar konyha egyik legismertebb és leggyakrabban használt salátanövénye. Nevét a puha, enyhén vajas tapintású leveleiről kapta.
Vegyes saláta – Jellemzők
Megjelenés:
Világos- vagy középzöld, kerek levelek
A feje lazán zárt, nem tömör, mint a jégsalátáé
A levelek lágyak, simák és vékonyak
Ízvilág:
Enyhe, kissé édeskés, friss ízű
Nem csípős vagy keserű
️ Felhasználása a konyhában
Felhasználás Példa
Nyersen Ecetes-cukros saláta (klasszikus magyar recept)
Szendvicsekhez Lágy textúrája miatt jól illik vajhoz, felvágotthoz
Salátakeverékben Más zöldekkel vegyítve, öntettel tálalva
Levesekbe (ritkábban) Francia konyhában krémlevesként is készítik
Tipp: Mivel könnyen fonnyad, csak közvetlenül fogyasztás előtt öntözd meg az öntettel.
Egészségügyi előnyei
Magas víztartalom – segít a hidratáltság fenntartásában
C- és A-vitaminban gazdag
Rostforrás, segíti az emésztést
Alacsony kalóriatartalom – kiváló diétás alapanyag
Tárolás
Hűtőszekrényben, zacskóban vagy dobozban tárolva 2–3 napig friss
Ne mosd meg előre, mert gyorsabban romlik
Ha már kissé fonnyadt, hideg vízbe áztatva felfrissíthető
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.