A spárga (Asparagus officinalis) egy tavaszi zöldség, amelyet fiatal hajtásaiért termesztenek. Frissen, párolva, sütve vagy grillezve is fogyasztható, és magas tápértékű, alacsony kalóriájú étel. Magyarországon is egyre népszerűbb a zöld és fehér spárga, különösen tavasszal, amikor szezonja van (áprilistól júniusig).
???? Spárga – Alapinformációk
Két fő típusa:
Típus Jellemzők
Fehér spárga Föld alatt nevelik, ezért világos; vastagabb, enyhébb ízű; meghámozandó
Zöld spárga Föld felett nő, klorofillt tartalmaz, ezért zöld; vékonyabb, intenzívebb ízű; nem mindig kell meghámozni
️ Felhasználása a konyhában
Elkészítés Példák
Párolva Spárgás tojás, hollandi mártással
Sütve / grillezve Fűszerezve, olívaolajjal – önálló fogásként vagy köretként
Krémlevesként Fehér spárgából különösen népszerű
Tésztához, rizottóhoz Spárgadarabokkal feldobva
Tojásételekhez Omlett, frittata, buggyantott tojás mellé
Tipp: A szár alsó fás részét le kell vágni (ha hajlítod, magától eltörik a jó helyen), és fehér spárgánál a teljes szárat meg kell hámozni.
Egészségügyi előnyei
Alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató
Gazdag folsavban, C-, K-, A- és E-vitaminban
Jó rostforrás
Természetes vízhajtó hatású
Antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz
???? Tárolás
Frissen, hűtőben nedves konyharuhába csavarva pár napig tárolható
Lehet blansírozva fagyasztani is hosszabb tároláshoz
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.