A friss sárgarépa (latinul: Daucus carota subsp. sativus) az egyik legismertebb és legelterjedtebb gyökérzöldség, amelyet nyersen, főzve, párolva vagy akár süteményekben is használunk. Magyarországon alapvető hozzávalója a leveseknek, főzelékeknek és salátáknak, és rendkívül egészséges is.
Friss sárgarépa – Jellemzők
Megjelenés:
Hosszúkás, kúpos vagy hengeres gyökér
Élénk narancssárga színű (de lehet lila, sárga, fehér változatban is)
A friss példányokon a zöld lomb is megtalálható, ami szintén ehető
Íz:
Édeskés, ropogós nyersen
Lágyabb, enyhén édes főzés után
️ Felhasználási lehetőségek
Felhasználás Példák
Nyersen Rágcsálnivalóként, salátákba, reszelve
Főzve/párolva Levesekhez, köretekhez, főzelékhez
Sütve Tepsiben fűszerekkel, olívaolajjal
Édesen Répatorta, muffin, smoothie, bébiétel
Lé formájában Friss sárgarépalé – önmagában vagy almával, gyömbérrel
Egészségügyi előnyei
Magas béta-karotin tartalom (A-vitamin előanyag) – jó a látásnak és a bőrnek
Gazdag rostban, C- és K-vitaminban, káliumban
Alacsony kalóriatartalmú, segít a jóllakottság érzésében
Antioxidánsokban gazdag – sejtvédelemben is szerepet játszik
Tárolás
Lombbal együtt rövidebb ideig tárolható, mert a zöld rész kiszívja a nedvességet – érdemes levágni
Hűtőben, nedves konyharuhában vagy perforált zacskóban 1–2 hétig is friss marad
A fiatal (új) sárgarépa zsengébb, de gyorsabban romlik
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.