A rukkola (Eruca vesicaria), más néven borsmustár, rakéta saláta, vagy néha arugula (angolul), egy karakteres ízű levélzöldség, amelyet salátákhoz, tésztákhoz, pizzákhoz és húsételek mellé is előszeretettel használnak.
Rukkola – Jellemzők
Megjelenés:
Sötétzöld, karéjos levelek
Hasonlít a pitypang leveléhez
Levelei lehetnek vékonyabbak vagy húsosabbak fajtától függően
Íz:
Csípős, borsos, enyhén kesernyés
Intenzív, frissítő, fűszeres karakter – nem semleges salátalevél
️ Felhasználás a konyhában
Nyersen:
Salátákhoz (pl. rukkolás-parmezános saláta)
Pizzára szórva sütés után
Tészták tetejére, pl. olívaolajjal és citrommal
Szendvicsekbe, wrapokba, hidegtálakhoz
Főzve vagy keverve:
Pesto rukkolával (bazsalikom helyett vagy mellett)
Krémlevesekhez adva a végén
Meleg tésztához, pl. rukkolás-citromos spagetti
Tipp: Az erősebb íze miatt érdemes más, enyhébb salátákkal keverni (pl. madársaláta, fejes saláta).
Egészségügyi előnyei
C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban és kalciumban gazdag
Antioxidánsokat és glükozinolátokat tartalmaz – rákmegelőző hatású vegyületek
Jót tesz az emésztésnek, és enyhe vízhajtó hatású
???? Tárolás
Hűtőben, száraz papírtörlőbe tekerve, zárható zacskóban vagy dobozban 2–3 napig friss marad
Mosás után gyorsan fonnyad – csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.