A mák (Papaver somniferum) egy olajos mag, amelyet elsősorban süteményekhez, péksüteményekhez és desszertekhez használunk fel. Magyarországon különösen népszerű a darált mák cukorral vagy mézzel keverve, például bejgliben, mákos tésztában, vagy mákos gubában.
Mák – Általános jellemzők
Alapvető tudnivalók:
A mák a mák növény érett magja
A növény külön részeiből (pl. termésből, nedvéből) gyógyszeripari célokra is készülnek termékek, de az élelmiszerként használt mák nem tartalmaz kábító hatású anyagokat
A mákot leggyakrabban darált formában használjuk
️ Felhasználása a konyhában
Magyaros ételekben:
Mákos guba – karácsonyi desszert kalácsból és darált mákból
Mákos bejgli – klasszikus ünnepi sütemény
Mákos tészta – főtt tészta cukros darált mákkal
Rétesek, piték, torták töltelékeként
Más konyhákban:
Lengyel, osztrák, német és balkáni desszertekben is gyakori
Egyes ázsiai konyhákban mákolajat vagy egész mákot használnak
Egészségügyi előnyei
Magas olajtartalom – jó forrása az omega-6 zsírsavaknak
Gazdag kalciumban, vasban, cinkben, B-vitaminokban
Rostban gazdag – segíti az emésztést
Mérsékelt mennyiségben része lehet egészséges étrendnek
️ Fontos tudnivalók
Darált mák gyorsan avasodik, ezért hűtőben vagy fagyasztva tároljuk
A frissen darált mák mindig finomabb és aromásabb
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.