A fodros kel (latinul: Brassica oleracea var. acephala) a keresztesvirágúak családjába tartozó leveles zöldség, a káposztafélék egyik fajtája. Magyarul több néven is ismert lehet, például leveles kel, keltkáposzta vagy kelkáposzta egy változata (bár a kelkáposzta egy másik fajta).
Mi a fodros kel?
Megjelenés: Sötétzöld vagy lilás színű, erősen fodros, hullámos szélű levelek
Íz: Enyhén kesernyés, borsos, főzés után lágyabb
Állag: Nyersen kemény, masszírozva vagy főzve megpuhul
Mire használják a fodros kelt?
???? Konyhai felhasználás
Salátákhoz: Olívaolajjal masszírozva finomabb és puhább
Levesekbe, főzelékekbe: Jól bírja a főzést, gazdagítja az ételt
Párolva vagy pirítva: Fokhagymával, hagymával ízesítve
Smoothie-khoz: Nyersen turmixolva más zöldségekkel, gyümölcsökkel
Sült kelchips: Sütőben ropogósra sütve egészséges nasi
Zöldséglevekben: Tápanyagdús összetevő
???? Egészségügyi előnyei
Magas A-, C- és K-vitamin tartalom
Gazdag vasban, kalciumban, rostokban és antioxidánsokban
Kevés kalóriát tartalmaz, de nagyon tápláló
Kertészetben
Hidegtűrő növény, ősszel és télen is termeszthető
Fagy hatására édesebb lesz az íze
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.