A kimcsi (helyes átírással: kimchi) egy hagyományos koreai savanyított, erjesztett zöldségalapú étel, amelynek alapja leggyakrabban kínai kel (napa káposzta) vagy retek, de számos változata létezik. A kimcsi jellegzetesen csípős, sós, savanykás és umamis ízvilágú, és nagyon fontos része a koreai konyhának.
???? Mi a kimcsi (kimchi)?
️ Alapösszetevők:
Kínai kel vagy koreai retek
Durva só (a zöldség előpácolásához)
Gochugaru / chili (koreai chilipehely – adja a csípősséget és a színt)
Fokhagyma, gyömbér
Újhagyma
️ Hogyan fogyasztják?
Köretként (banchan) minden koreai étkezéshez
Rizs vagy húsételek mellé
Kimcsi rizs (kimchi bokkeumbap) – pirított rizs kimcsivel
Kimcsi leves (kimchi jjigae) – fűszeres, melegítő étel
Palacsintában (kimchijeon) vagy tésztákban, ramenben
Egészségügyi előnyei
Probiotikus hatású – segíti az emésztést, támogatja a bélflórát
Immunerősítő, antioxidánsokban gazdag
Alacsony kalóriatartalom, de sok rost, A-, C-, K-vitamin
Gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket tartalmaz
???? Tárolás és érlelés
Hűtőben erjesztve készül, akár hetekig, hónapokig eláll
Minél tovább áll, annál savanyúbb és intenzívebb lesz
Lezárt üvegben célszerű tárolni, mert az illata erős lehet
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.