A póré (teljes nevén: póréhagyma, latinul Allium ampeloprasum var. porrum) a hagymafélék családjába tartozó zöldség, amelyet hosszú, hengeres fehér szára és lapos, zöld levelei miatt termesztünk. Íze enyhébb, édeskésebb, mint a vöröshagymáé, ezért remekül használható levesekhez, főzelékekhez, pitékhez vagy salátákhoz is.
???? Póré – Jellemzők
Megjelenés:
Hosszú, hengeres, fehéres szár
Felül zöld, lapos levelek
Nincs hagyományos „hagymafej”, mint a vöröshagymánál
Íz:
Lágy, édeskés, kevésbé csípős, mint a vörös- vagy lilahagyma
️ Felhasználása a konyhában
Mód Példa
Levesekhez Póréhagymaleves (francia krémleves – vichyssoise)
Főzelékekbe Sárgarépa-póré főzelék, burgonyával
Sütve/párolva Kiváló köret húsok mellé
Piték, quiche Sós piték töltelékében nagyon finom
Tésztákhoz, rizottóhoz Aprítva, olajon párolva alapként szolgálhat
Tipp: Használat előtt alaposan mosd meg – a levelek közé gyakran bekerül föld.
Egészségügyi előnyei
Jó C-vitamin-forrás
Tartalmaz vasat, folsavat, és rostot
Gyulladáscsökkentő hatású kénvegyületeket tartalmaz
Kíméli a gyomrot – nyersen is fogyasztható érzékenyebb gyomrúaknak is
???? Tárolás
Hűtőszekrényben tárolva 1 hétig friss marad
Lefagyasztható (blansírozás után)
FONTOS INFORMÁCIÓ A RENDELÉSRŐL
Kiszállítás: minden héten csütörtökön, átvevőpontokra ingyenesen! Az adott hét csütörtökjén a hétfőn este 10 óráig beérkezett rendeléseket tudjuk kiszállítani!
Rendelésfelvétel: minden héten szerda délután 5 órától hétfő este 10 óráig.
A szerdán felvett rendeléseket a következő hét csütörtökjén szállítjuk ki, nem másnap!
Nem tudunk rendelést felvenni kedden egész nap, szerdán pedig délután 5 óráig, mivel ekkor szedünk és csomagolunk, csak utána látjuk, hogy mi lesz raktáron a jövő héten.